
מילה אחת קטנה יכולה לגרום למהומה
כתבה: מאי חימנבלום
צילמה: טלי שניטמן
בריונות ברשת היא התנהגות פוגענית, שמבצעיה משתמשים באמצעים טכנולוגיים כמו האינטרנט או הטלפון הנייד על מנת להשמיץ, להטריד, להביך, להפחיד או לתקוף מישהו. בריונות מקוונת יכולה להתרחש בכל אחת מהמדיות הדיגיטליות ,פייסבוק, וואטס-אפ, טוויטר בלוגים, צ'טים, פורומים, דואר אלקטרוני, אתרי אינטרנט ועוד. היא יכולה להיות מילולית, והיא יכולה להתבטא גם בפרסום של תמונות או סרטונים.
ניתן לחלק את המשתתפים בבריונות ברשת לשלושה סוגים: ראשית ישנם התוקפים עצמם, אלו אשר מניעים את הפעילות הבריונית ואחראים על המסרים המופצים. לרוב מונעים מרצון לפופולריות ומפגינים חוסר מודעות או אמפתיה לתחושותיו של הנפגע. הסוג השני הם למעשה קורבנות הבריונות. מצבו של הקורבן קשה במיוחד מכיוון ששום מקום אינו מוגן עבורו, הרשת נמצאת בכל מקום, גם בביתו, ואין ביכולתו להימנע מכניסה לרשתות החברתיות, אחרת יישאר יותר מבודד. קורבנות בריונות ברשת נוטים לחוש חוסר ביטחון, מבוכה, דיכאון ואפילו נטייה להתאבדויות. סוג המשתתפים האחרון הוא למעשה העדים. העדים הם אלו אשר נחשפים למסרים, כאשר חלקם בוחר להמשיך ולשתף ובכך מוסיף להפצת המידע ולפגיעה בקורבן.
חשוב מאוד לדעת כי בריונות ברשת עשויה להיחשב במקרים מסויימים כעבירה פלילית אשר תגרור סנקציות פליליות נגד ילדכם ונגדכם. על כן ישנה חשיבות גדולה ביותר שאתם כהורים תדעו כיצד למנוע מילדיכם לקחת חלק בבריונות ברשת.
המאפיינים הייחודיים של אלימות ברשת
-
אנונימיות-מאפיין מרכזי של אלימות ברשת. האנונימיות מאפשרת לנער/ה לשתף או לחשוף את האחר בפרטים אישיים מבלי להיחשף. מרבית הקורבנות של אלימות ברשת אינם מכירים את זהות התוקף ולתוקפים יש יכולת לשמור על זהות בדויה ולהישאר אנונימים קהל רחב. האינטרנט מאפשר תפוצה רחבה ומהירה למספר רב של משתמשים. למעורבים באלימות ברשת יש יכולת להפיץ הודעות, תמונות או כל חומר אחר לקהל עצום.
-
נגישות גבוהה- האינטרנט נגיש בכל מקום ובכל שעה, והגבול בין מקום הימצאות הפוגע לבין מקום הימצאות הקורבן מיטשטש. האלימות והפגיעות עלולות להגיע לכל מקום.
-
יחסים לא שוויוניים- באלימות מחוץ לרשת יש לתוקף יתרון פיזי; באלימות ברשת היתרון הוא לעתים בידע טכנולוגי, וההטרדה יכולה להיעשות באמצעות הקלדה בלבד. כוחו של התוקף נובע לרוב מיכולתו לשלוט במדיה האלקטרונית ולהשתמש בה לצורכי הטרדה ברשת.
-
קשר עם בריונות פנים אל פנים-במספר גדול של מחקרים נמצא כי יש קשר בין בריונות ואלימות ברשת לבין בריונות ואלימות מחוץ לרשת. אותם בני נוער שנפלו קורבן למעשי אלימות ברשת האינטרנט היו בעבר גם קורבנות לבריונות פנים אל פנים. בדומה, הבריונים באינטרנט נוהגים גם כבריונים מחוץ לרשת. לעתים הבריונות ברשת היא המשך להצקות והטרדות מחוץ לרשת, ולעתים היא נקמה על אלימות פנים אל פנים בבית הספר.
-
קושי בגילוי ובדיווח-קורבנות של אלימות ברשת נוטים פחות לדווח על הפגיעה לעומת קורבנות מחוץ לרשת לגורמים חינוכיים וטיפוליים ולהורים קשה יותר אפוא לגלות את הפגיעה ולסייע לקורבנות.